The Living Well

This sustainable, modern residence located on the south shore of Long Island was designed to provide the homeowner with a peaceful place of healing. The simple architectural forms and minimal interior details disappear as the focus of the green-thumbed resident moves beyond the walls and towards a lush zen garden in the rear. Some additional design concepts allow the central core of the home to capture natural light and bring plant life indoors.

Our Services

Architecture
:
Schematic Design
//
Design Development
//
Construction Drawings
//
Bid Services
//
Construction Administration

Core Design Concepts

SQUARE
Although a perfect square is never found in nature, the form is known to be stable and rigid both structurally and symbolically. Designing the floor plan of the home as a perfect square creates a space that is easily understood and rational. The simplicity of the home’s lines and forms disappear to create a strong connection with the natural landscaping of the property.

CENTRAL LIGHT WELL
The stairwell is placed in the center of the floor plan, which allows the exterior shell of the home to be opened to natural light. This central core is then extended beyond the roofline to capture additional sunlight and provide the stairwell with enough light to plant a large vertical garden. Or, as we like to call it, a “Living Well.”

ZEN GARDEN
The rear yard of the home is to be planted with a lush green garden. To help carry that feeling of nature indoors, all of the primary shared spaces of the home are pushed to the rear, creating a colorful interaction and a stunning view of the garden.