The Open Corner

Bright, Modern Farmhouse

This residence, located on the North Shore of Long Island was designed to address the stunning views on an odd-shaped lot while also addressing the home's relationship to the sun's natural path. These initial studies led to an L-shaped corner concept in the rear of the home which allowed many of the primary spaces to look out on a lush landscape and soak in natural light. The resulting architecture utilizes a modern farmhouse aesthetic with simple materials and color palette that flows between the exterior and interiors of the home. The white brick and black window frames on the facade work well with the interiors black metal hardware and clean white walls.

Our Services

Architecture
:
Concept & Programming
//
Schematic Design
//
Design Development
//
Construction Documents
//
Bidding & Value Engineering
//
Construction Administration
Interior
:
Interior Concept & Programming
//
Interior Schematic Design
//
Interior Design Development
//
Interior Construction Documents
//
Interior Furnishing Selections

Core Design Concepts

MAXIMIZE VIEWS
By turning the volume of a standard double-load home out towards the rear yard it allows many of the primary spaces in the home to enjoy ideal views of the stunning North Shore, Long Island property.

SOLAR STRATEGY
The corner pocket created in the rear of the house shifts slightly to north which allows the primary, open spaces inside the home to bathe in natural light all day long through all of the New York seasons.

GEOMETRY
The proportions of the home's floor plan are derived from simple geometry which gives the entire home a comfortable vibe and a clear path of circulation.

Dwell Magazine Interview

Dwell stopped by to film interviews with our design team and the homeowner's. The resulting video from 22 Waves explains some of our core design concepts and shows the home in use by the young family. Read the full feature HERE

ARCHITECTURE & INTERIORS AS ONE.
The design opens up to the outdoors in all areas of the home which creates an active relationship between the rear yard, patio and pool. This “open corner” in the rear of the home is lined with windows which additionally help bring the outdoors in. By designing the architecture and interiors simultaneously, THE UP STUDIO was able to create a design that blurs the lines between interior and exterior spaces.

The main bedroom suite cantilevers out over the pool and provides the family with many striking amenities including custom millwork vanities, a large seamless shower, and a freestanding tub with calming views of the lush North Shore Long Island property.

The home's interior material & color palette flows seamlessly throughout the bright, open spaces with the use of black metal hardware, wood accents and marble countertops against trim-less white walls and light, natural floors. The custom stair at entry, a primary visual element, is designed using a thin black metal frame and rails, creating a harmonious transition between all levels of the residence.

The home is located on a stunning North Shore, Long Island property that is wrapped in greenery. This landscape naturally provides the majority of the color that fills the home. Therefore, a minimal palette was used which lets that natural greenery shine rather than fighting against it.