Stitch House

Three Family Homes Connected by a Communal Gallery

Located on a triangular lot in the farm town of Water Mill, NY this custom home has been designed for a family with adult children who were looking for a modernist residence in the Hamptons that would bring them all together. With both communal and private spaces, Stitch House is composed of five pavilions that share a singular main hall.
Inspired by art galleries, the home mirrors fundamentals of public architecture. Upon entry, the family and their guests are greeted by an impressive private art collection and a communal living area. Beyond the main gathering spaces, a single hall carries the family toward their private living suites and intricate outdoor courtyards.

Our Services

Architecture
:
Concept & Programming
//
Schematic Design
//
Design Development
//
Construction Documents
//
Bidding & Value Engineering
//
Construction Administration
Interior Architecture
:
Interior Architecture
//
Interior Architecture Selections
//
Interior Construction Documents

Core Design Concepts

SEPARATE PAVILIONS

Three separate living suites are connected by a shared spine, honoring the feel of private, individual spaces without physically detaching the pavilions from the home. The spaces are intended to feel singular, but share a main hallway. The hallway then leads the family members back to shared gathering spaces like a communal kitchen, living room, and main entryway/gallery. This design strategy gives the family the choice to dwell in either common or private areas.

PRIVATE GARDENS

The five pavilions also include individual, private exterior spaces. Intensive landscape architecture is part of the home’s core design, unifying the exterior and interior experience of the suites. Separate patios and shared courtyards for each suite invite family members to enjoy their own concentration of the beautiful Hamptons property. The position of each pavilion is intentional – the angle of each structure grants views of the site without encroaching on the privacy of other family members.

This minimal & modern design acts as a gallery for architecture and art. Configured to connect five individual living pavilions, an elongated spine stitched together the private residences and a main gathering space. The design of each pavilion includes an exterior patio, arranged to create indoor and outdoor zones of privacy for each family member. Between the pavilions, shared courtyards overlook wildflower gardens and elaborate landscape architecture — the space between each pavilions is as fundamental to the design as the pavilions themselves.