Harbor Hideaway

East-End Modern Escape

Harbor Hideaway is a single-family residence in the centuries-old whaling village of Sag Harbor, NY. The property is situated in the center of a small peninsula and seemingly on one of the only lots in the quaint neighborhood without direct water views. However, by flipping the traditional orientation of the home and providing ample roof access, the two-story home becomes a stunning lookout.

Our Services

Architecture
:
Concept & Programming
//
Schematic Design
//
Design Development
//
Construction Documents
//
Bidding & Value Engineering
//
Construction Administration
Interior
:
Interior Concept & Programming
//
Interior Schematic Design
//
Interior Design Development
//
Interior Construction Documents
//
Interior Furnishing Selections
Development
:
Site Selection
//
Feasibility Studies
//
Acquisition Consulting
//
Due Diligence

Core Design Concepts

PRIVACY SCREEN
The traditional instinct would be to design the new home to face the street, but since the property is located on a wide street corner, the orientation was flipped to face the rear corner of the yard and the first floor facade was designed to act as a subtle privacy screen from the street.

INDOOR/OUTDOOR
In contrast to the front corner of the home, the rear of the home is opened up to create a strong connection between the home’s interiors and the property’s natural landscape.

RIBBON
On the south side of the residence, a soffit projects beyond the facade to naturally shade the home from the high summer sun without blocking the warm, direct sunlight in winter months. This passive shade “ribbon” then wraps down to become a visual connection between the home and carport, creating a covered entry in its path.

CARPORT & COMPRESSED ENTRY
At the east end of the home, the rhythm created by the facade wraps down to shape a covered carport and entry sequence. The stripped-down forms created by the trellis connect the building materials with the surrounding landscape and seem to draw the family and their guest into the home or rear yard. Passing under this black cedar pathway creates a momentary feeling of compression that releases upon entry to make the bright interiors of the home seem larger.

WALKTHROUGH FILM
Learn about the concepts behind our architectural and interior design decisions as we tour you through the home and see how we created a cohesive feeling throughout.

STAIR & OPEN FLOOR PLAN
The custom stair links the entire project together - both literally and conceptually. By using the same material and the same proportions of the exterior facade, the light wood stair creates a visual reference that can be seen from all shared spaces both, inside and outside of the home.

MATERIAL PALETTE
The entire home utilizes a simple material palette of blackened steel, light and dark hardwood, and neutral colors. These material and furnishing selections provide a subtle sophistication and allow the property's surrounding natural elements to organically provide a pop of color.

KITCHEN & PRIVACY WALL
The small property is located on a street corner, so it was important to create a privacy wall from the passing cars. This design gesture allowed us to create a continuous ribbon of interior storage on the ground level of the home which provides significant storage for a home with a modest footprint.

CONNECTION WITH THE OUTDOORS
The rear of the house is lined with floor-to-ceiling glass which creates wellness for the family by filling the home with natural light and connecting them with views of nature. Additionally, a plunge pool sits right up against the home and seems to flow right into the interiors.

PRIMARY SUITE
The primary suite sits in the rear of the home and provides the homeowners with a sense of retreat. The custom bathroom is separated from the bedroom by Boffi wardrobes and vanities and is wrapped in terrazzo and adorned with Dornbracht fixtures.

THE UP STUDIO TEAM
Our team of architects and interior designers work together to simultaneously design our custom homes. This allows us to carry the design language from the exterior into every interior material selection we make.

SECONDARY BEDROOM SUITES
Each of the three secondary bedroom suites fill with ample natural light and include an en suite bathroom. Minute interior details like pocket doors and floor-to-ceiling automatic shades make these compact suites feel unquestionably considered.

ROOF DECK & RECLAIMED VIEWS
The home is located on a land-locked site in a small harbor town without direct water views. However, by creating habitable space on the roof, we are able to reclaim the views that were hidden by the neighboring homes and capture spectacular sights of Sag Harbor Cove and Noyack Bay.